Mahlasta ja muista luonnontuotteista uutta liiketoimintaa metsäalalle

Metsäyhtiö Tornator on ryhtynyt etsimään luonnontuotteista uutta liiketoimintaa perinteisen ydinliiketoiminnan eli puuntuotannon rinnalle. Yhtiö on mukana Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Itä-Suomen yliopiston (UEF) projektissa, jossa etsitään keinoja kasvattaa luonnontuotealan liikevaihtoa uusien raaka-aineiden ja uusien liiketoimintamallien avulla.

blog_tornatorTornator aloitti luonnontuoteliiketoiminnan toimittamalla viime keväänä mahlaa tohmajärveläiselle Nordic Koivu Oy:lle, joka on maailman johtava koivunmahlaa tuottava yritys.  ”Ensimmäisen tuotanto-kauden osalta kysymys oli kokeilumittakaavasta. Kokeilu onnistui hyvin, vaikka tuotantomäärässä emme päässeet aivan tavoitelukuihin. Mahlankeruussa saantoon vaikuttavat satokauden pituus ja sääolot. Esimerkiksi yöpakkaset hidastavat mahlanvalutusta putkiston jäätyessä. Kun ilman lämpötila nousee ja lumi sulaa pois, on kausi siltä vuodelta ohi. Opimme kuitenkin menetelmän ja tulevan kauden suunnitteluun lähdemme positiivisilla mielin ja merkittävällä kasvuodotuksella.” sanoo Tornatorin resurssipäällikkö Kauko Kärkkäinen.

Suurin osa Nordic Koivun mahlatuotannosta menee vientiin kansainvälisille markkinoille. Mahlamarkkinat ovatkin nousukiidossa, sillä maailman juomateollisuus on kiinnostunut puuvesistä. Kookosvesi on toiminut ilmiön nostajana ja nyt koivunmahla on hyvässä nosteessa. Mahlaa arvostetaan terveysjuomana, sillä se sisältää tärkeitä ravinteita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, glukoosia ja fruktoosia. Puhdasta mahlaa käytetään Keski-Euroopassa pääasiassa kuuriluontoisesti elimistön puhdistamiseen ja dieetin tukemiseen. Jotkut ovat saaneet mahlasta apua myös koivun siitepölyallergiaan. Koivu on kaikkiaan oikea terveyspuu, sillä siitä voidaan hyödyntää myös silmut, lehdet ja tuohi. Nordic Koivu on kehittänyt mahlalle oman keruu- ja säilöntäkonseptin, jonka ansiosta mahla säilyy avaamattomissa kuluttajapakkauksissa kaksi ja puoli vuotta huoneenlämmössä ilman lisäaineita ja kuumennusta.

Tornatorin suunnitelmissa on perustaa lisää mahlankeruulinjastoja niin, että mahdollisesti jo ensi keväänä useampi yhtiön koivikko olisi tuotannossa. Nordic Koivua kiinnostavat luonnollisesti mahdollisimman lähellä Tohmajärven tehdasta ja hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevat rauduskoivikot.

Mahlan lisäksi Tornator on selvittänyt myös useiden muiden luonnontuotteiden, kuten pakurin, pihkan, kuusenkerkän ja kuntan liiketoimintamahdollisuuksia.

www.tornator.fi

Tornator on johtava kestävään metsätalouteen erikoistunut yhtiö Euroopassa. Se omistaa metsiä Suomen lisäksi Virossa ja Romaniassa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2015 noin 113 miljoona euroa ja taseen koko noin 1,2 miljardia euroa. Konsernissa on töissä yli 200 henkilöä, joiden lisäksi yhtiö työllistää urakoitsijoita ja sopimusyrittäjiä noin 700 henkilötyövuoden verran. Tornator on 50 suurimman yritysveronmaksajan joukossa Suomessa. Yhtiön omistajat ovat suomalaisia, pääosin institutionaalisia sijoittajia. Tornatorin missio on luoda kestävää hyvinvointia metsästä.
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s