Progres®:in taival ideasta kohti globaalia vientituotetta

Puissa täytyy olla aineita, joilla ne suojautuvat taudinaiheuttajia vastaan ja kestävät luonnossa vuosisatoja. Näin mietin 10 vuotta sitten käynnistäessäni hankkeen, joka jatkuu ja kehittyy edelleen, kertoo Progresin tuotekehityksestä vastaava Juhani Vuorenmaa Hankkijalta.

Sain herätyksen rehuantibioottien korvaamiseen jo 90-luvun alussa Ruotsista. Astrid Lindgren oli aikaansaanut Ruotsissa rehuantibioottien käyttökiellon ja Suomeen alkoi valua sieltä tutkittua näyttöä antibioottiresistenssin terveysuhasta ihmisille. Sain käyttööni silloisen Cultorin tutkimuskeskuksen osaamisen, kehitimme Progut hiivatuotteet ja luovuimme rehuantibioottien käytöstä jo vuonna 1999. Käynnistimme Progut tuotteiden viennin, kehitimme poikkitieteellistä, kansainvälistä tutkimusverkostoa ja omaa osaamistamme. Progresin kehitystyön alkaessa meillä oli jo säännöllisiä vientituloja Proguteista, vahvat tutkimuskumppanit ja tarvittavaa osaamista. Tämä loi uskoa onnistumiseen, mikä mahdollisti kehityshankkeen mittavan sisäisen ja ulkoisen rahoituksen.

Vuonna 2008 aloitimme UPM:n kanssa yhteisen kehitysprojektin. Uutimme erilaisia puun biokemikaaleja, tutkimme niiden vaikutuksia ja lopulta löysimme yhden huippulupaavalta vaikuttavan aineen. Se oli resiinihappo, havupuun pihkan pääkomponentti. Kirosin silloin tyhmyyttäni, kun en ollut jo projektin alkaessa muistanut kuinka ollessani pikkupoika, laittoi isoisäni haavoihini aina pihkaa. Seuraava ajatus oli, että resiinihappoja saisi uuttamista halvemmalla mäntyöljystä, joka on selluteollisuuden sivutuote. Marssimme mäntyöljyä jalostavan Forchemin puheille ja kehityshakuisena yhtiönä he halusivat jatkaa kehityshanketta kanssamme. Rahaa paloi, mutta usko oli kova ja Hankkijan yritysjohdon tuki vankkumaton. Vuonna 2014 saimme Progresin vihdoin käyttöön Suomessa ja vuotta myöhemmin alkoivat tuotteen vientiponnistelut. Progresin kehitystyö oli vaativaa ja vei aikaa, mutta vasta kaupallistettu innovaatio on todellinen.

Mikä on tilanne tänään?

Progresille on myönnetty toistaiseksi noin 30 patenttia ja viime keväänä se palkittiin Kemianteollisuuden innovaatiopalkinnolla. Tieteelliset kokeet eri puolilla maailmaa ovat osoittaneet, että Progres® parantaa säännönmukaisesti eläinten kasvua ja rehun hyväksikäyttöä. Lukuisat tieteelliset julkaisut, kongressiesitykset ja posterit ovat tästä näyttönä. Toistaiseksi näyttö on vahva broilereilla, kalkkunoilla, vasikoilla ja emakoilla. Positiivisia tuloksia on saatu myös lehmiltä ja porsailta. Viimeaikainen huippututkimus Ghentin Yliopistossa ja Alimetricsissä ovat osoittaneet resiinihappojen ainutlaatuisen toimintamekanismin. Ne vähentävät suolen tukikudoksen, kollageenin, hajoamista alentamalla sitä hajottavien entsyymien esiintymistä. Tämä anti-inflammatorinen vaikutus on uniikki, riippumaton suolitulehduksen aiheuttajasta ja toimii periaatteessa kaikilla eläimillä. Näistä uraauurtavista tutkimuksista on tulossa huippujulkaisut lähitulevaisuudessa.

Progres kiinnostaa rehunvalmistajia ympäri maailmaa. Viime vuonna Progres rehuilla ruokittiin Euroopassa jo 350 miljoonaa broileria ja 500 000 vasikkaa. Viennin myyntialue on viime aikoina laajentunut mm. USA:han, Meksikoon, Turkkiin, Thaimaahan, Australiaan ja Japaniin, joissa potentiaali on valtava. Yksittäisten asiakkaiden joukossa on maailman TOP 20 listan rehuyrityksiä. Olemme nyt ensimmäistä kertaa valmiina merkittävään kasvuloikkaan maailmalle. Meillä on hyvät, kilpailukykyiset tuotteet ja kehitämme aktiivisesti uusia tuotteita. Nykytuotteiden tarina ja tieteellinen näyttö hyödyistä on todistettu. Sillanpääasema maailman tärkeimmillä kotieläintuotannon alueilla on avattu ja jälleenmyyjäverkosto Aasiaan, Amerikkaan, Australiaan ja Kauko-Itään rakennettu. Loppuasiakkaat, joiden joukossa on osa maailman isoimmista rehuyhtiöistä, ovat olleet vakuuttuneita koetuloksiin tuotteillamme. Kasvu ei silti tule itsestään, vaan vaatii kovaa ja sitkeää työtä sekä vie aikaa. Tästä on hyvä ja mielenkiintoista jatkaa.

 

Juhani Vuorenmaa

Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja, Hankkija Oy.

Hankkija's export team.png

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s