Uratarina: Projektista työelämään

Opinnoista valmistumisen pieni viivästyminen ei ole aina huono asia. Pääasia on luonteva siirtyminen opiskelusta työelämään. Oma siirtymäni käynnistyi toden teolla projektista, jonka kautta päädyin kasvistaloon Apetitille.

Opiskelin elintarviketieteiden kursseja nopeassa tahdissa ensimmäiset kolme opintovuotta. Sen jälkeen viimeiset opiskeluvuodet venyivät etsiessä sopivaa harjoittelupaikkaa ja graduaihetta. Työelämän puolelle siirtyminen tapahtui lopulta loogisella liukumalla, joka tuntui niitä hetkiä eläessä jännältä seikkailulta. Olen iloinen sen vaiheista sekä siitä, että en pitänyt kiirettä valmistumisen kanssa.

rosatauriainen_blogi_viikkiareena Apetit

Rosa Tauriainen, Apetit ETM, 2017

 

Tuotekehittäjän ammatti kuulosti mielenkiintoiselta jo opintojen aikana. Pääsin todistamaan asiaa kesätöissäni, jäätelötehtaan tuotekehitystiimissä. Oli mahtavaa päästä huomaamaan, että opintojen aikana opituista tiedoista oli oikeasti hyötyä. Esimerkiksi mikrobiologiasta ja lisäaineista ymmärtäminen auttoi, kun tulkitsi ensimmäistä kertaa raaka-aineen spesifikaatiota.

Kesätöideni aikana alkanut isompi tuoteprojekti soveltui hyvin lopputyöaiheeksi, joten syksy jatkui sen parissa. Koska työkokemusta oli jo hieman kertynyt, hain rohkeammin mielin myös trainee-paikkaa Apetitilta, kasvistalon tuotekehityksestä.

Apetitilla olen päässyt kiinni tuotekehittäjän tyypilliseen työpäivään – jota ei oikeastaan ole, sillä tehtävät ovat keskenään hyvinkin erityyppisiä. Tuotekehittäjän ensisijainen tehtävä on toteuttaa tuote kuluttajakysynnästä työstetyn idean pohjalta. Idean toteutus kohti valmista tuotetta sisältää raaka-aineiden testaamista, keittiönäytteiden valmistamista, tuotannon testien suunnittelua, säilyvyystestejä, tuotetietoja ja paljon dokumentointia. Kaikki tämä vaatii tiivistä yhteistyötä tuotannon, laadun ja hankinnan tiimien kanssa.

Olen vajaassa kahdessa vuodessa oppinut valtavasti uusia asioita. Kantapään kautta olen oppinut myös sen, että yksi tärkeimmistä työvälineistäni olen minä itse. Esimerkiksi hyvä projektivetäminen vaatii ennen kaikkea sosiaalisia taitoja, kuten herkkyyttä kuunnella ja ymmärtää muita, jotta yhdessä tekemisen ilmapiiri saadaan aikaan. Olen myös oppinut, että välillä asioita on toteutettava tyylillä, joka saattaa olla omalle persoonallisuudelle todella epätyypillistä. Luonnontieteilijälle onkin tullut oppia esimerkiksi neuvottelutaidoissa.

Opintojen jälkeen on ollut yllättävää ja toisaalta mahtavaa huomata, miten paljon oppimista ja henkistä kasvua tapahtuu työelämään siirtymisen jälkeenkin. Voidaan siis hyvin todeta, että töitä tai työharjoittelupaikkaa etsiessä ei tarvitse olla valmis ammattilainen – oikeassa työympäristössä siihen oppii kyllä.

Rosa Tauriainen

Tuotekehityksen & hankinnan trainee, Apetit

Apetit on mukana ViikkiAreenassa 13.11. elintarvike- ja ekonomiapäivässä. Tervetuloa juttelemaan kanssamme ja kuulemaan lisää uramahdollisuuksista Apetitilla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s