Miten Ständillä -podcast syntyi?

”ViikkiAreena on vuodesta 2012 alkaen järjestetty työelämätapahtuma, joka yhdistää yritykset, yliopiston ja yhteiskunnan ja luo sillan opiskelijoiden ja työnantajien välille. ViikkiAreenan järjestää joka vuosi opiskelijoista koottu tiimi. Vuonna 2020 tapahtuma oli jäädä kokonaan välistä poikkeusolosuhteiden vuoksi, kunnes vuoden 2020 tiimi päätti uudelleenkonseptoida ViikkiAreena -messut, podcastiksi. Podcast nimettiin Ständillä -podcastiksi, sillä perinteisesti messuilla kierreltiin yritysten ständejä eli esittelypisteitä. Nyt yrityksen ständillä voi olla, vaikka istuisi kotisohvalla. Jaksojen kantava teema oli vuonna 2020 vastuullisuus, ja aiheet vaihtelivat maataloudesta ja sahateollisuudesta elintarvikealaan ja yrittäjyyteen. 

Keväällä 2020 olo oli turtunut ja epävarma. Pidimme tiimin kesken palaverin siitä, mitä nyt tehdään. Kaikista järkevimmältä vaikutti messujen siirtäminen pitkälle tulevaisuuteen, mutta siitäkään ei ollut varmuutta. Mietittiin, voidaanko tehdä jotain muuta. Voiko messut järjestää virtuaalisesti? Tulisivatko yritykset ja opiskelijat virtuaalimessuille? Mietimme myös koko messuvuoden perumista, mutta tuntui ikävältä olla se tiimi, joka ei saanut mitään aikaan. Sitten tuli idea podcastista, mutta se tyrmättiin aika nopeasti alas. Eihän se ole sama asia kuin messut, eikä me varmaan edes osattaisi sellaista tehdä, mietittiin. Idea jäi kuitenkin elämään ja rupesin tekemään pientä selvitystä podcasteista. Haastettelin kaverin veljeä, jolla oli oma podcast. Kyselin studiolta tarjouksia ja äänentoistoliikkeistä hintoja. Lopulta olin ideasta niin varma, että tein PowerPoint-esityksen – mitä podcastiin vaaditaan, ja miksi ViikkiAreenan pitäisi ryhtyä sitä tekemään. Seuraavassa palaverissa pitchasin idean ja uskottelin tiimille, että näin nyt voitaisiin toimia. Ilmeet olivat epäuskoisia, ja myönnän itsekin epäröineeni ideaa hiukan. Jotenkin sain kuitenkin myytyä idean ja pikkuhiljaa uskoa valui tekijöihin – nyt tehdään podcastia, kävi mitä kävi.

Kellään tiimissä ei ollut aiempaa kokemusta podcastin tuottamisesta. Poikkeusolosuhteet loivat myös epävarmuutta ja söivät motivaatiota koko tiimiltä, joka oli tullut rakentamaan isoja messuja. Oli pelottava ajatus, että käytettäisiin paljon aikaa uuden opetteluun, jos se ei sitten löisikään läpi ja pahimmassa tapauksessa olisi täysi floppi. Lopullinen varmuus tuotannon aloittamisesta syntyi, kun löysimme yhteistyökumppanin, Aaltoesin, jonka studiota saimme käyttää äänityksiin. Suunnittelimme jakson alustavan rakenteen, tuotimme jinglen sekä äänitimme jakson alun. Yhtäkkiä olimmekin jo studiolla tekemässä ensimmäistä jaksoa yhdessä Loimun ja Agronomiliiton kanssa, ja äänitykset menivät kerralla nappiin. Pian nauhoituksia oli lähes joka viikko, ja saimme rekrytoitua uusia opiskelijoita hosteiksi. Parasta oli kuitenkin, kun jaksot tulivat ulos, ja kuuntelumäärät ylittivät kaikki odotuksemme – viikkiläiset opiskelijat olivat löytäneet Ständillä-podcatin.

Syksy 2020 oli hyvin rankka, sillä tuotantoon meni paljon aikaa. Studiolla kulunut aika oli vain pintaraapaisu siitä suunnittelu- ja projektinhallintatyöstä, joka vei päivästäni useita tunteja. Hostien etsiminen, rekrytointi sekä kouluttaminen, jaksojen rakenteen suunnittelu ja järkevän aikataulun luominen oli työlästä. Aluksi myös yritysten rekrytointi oli haastavaa, sillä ei ollut vielä takeita podcastin onnistumisesta tai kuuntelijamääristä eikä tarjota yrityksille mitään esimerkkijaksoa, koska tuotantoa ei ollut vielä aloitettu. Yrityksiltä tuli kysymyksiä, joihin meillä ei varsinaisesti ollut vastauksia. Onneksi löytyi ennakkoluulottomia yrityksiä ja toimijoita ja pian sana kiri tekijöiden edelle. Lopulta yhteistyöyrityksiä olikin enemmän kuin mitä ehdittiin äänittää. ”

Kuvassa Ia Ahl ja Valtter Vuori äänittämässä Ständillä -podcastin ensimmäisen kauden jaksoa.

Tekstin on kirjoittanut Ia Ahl, joka toimi vuonna 2020 Ständillä -podcastin tuottajana yhdessä Valtter Vuoren ja Alina Anttilan kanssa.