Poikkitieteellinen tutustuminen kannattaa  

Poikkitieteellisyydestä kuulee aina puhuttavan ja tuntuu, että sitä pidetään jopa jonkinlaisena itseisarvona ja tavoiteltavana asianlaitana. Onko poikkitieteellisyys sitten tavoiteltavaa? Kyllä on. 

Harmittavan usein korkeakoulukulttuurissa huomaa niin sanottua siiloutumista oman pääaineen opiskelijoiden kesken. Tämä on toki luonnollinen kehityskulku: jo fuksina tutustutaan ja monesti ystävystytään oman pääaineen fuksikavereiden kesken. Näiden samojen ihmisten kanssa jaetaan lukuisat luennot ja tapahtumat. Oma ainejärjestö tai kilta on usein opiskelijan koti ja aktiivisesti läsnä opiskelijan arjessa. Pääaineesta tulee vahvasti osa opiskelijan identiteettiä ja siitä tunnetaan ylpeyttä niin yksilönä, kuin yhteisönä. Pääaine tuo ihmiset yhteen.  

Tämä kaikkihan kuulostaa oikein mukavalta ja luonnolliselta, miksi siis lähteä aidan toiselle puolelle tutustumaan niihin tuntemattomiin kasvoihin, joihin törmää toistuvasti yliopiston käytävillä? Viimeistään työelämään lähtiessä kohtaat poikkitieteellisyyden. Valmistumisen jälkeen ihmiset päätyvät töihin laajasti erilaisiin organisaatioihin, jotka harvoin menestyvät vain yhden osaajaprofiilin voimin. Organisaatioissa on laajasti erilaisia toimintoja, joiden pyörittämiseen tarvitaan hyvin erilaisen koulutuksen ja osaamisen omaavia henkilöitä.  

Poikkitieteellisyys on siis lopulta vääjäämätöntä, joten mitä jos sitä edistäisikin jo opintojen aikana. Verkostoista on aina apua. Mitä jos omat verkostosi ulottautuisivat myös oman pääaineesi ulkopuolelle. Voisiko tämä auttaa sinua työelämän ja työnhaun lähestyessä—todennäköisesti kyllä, haittaa siitä ei ainakaan ole. Erilaisuus on rikkautta. 

Miten sitten tutustua poikkitieteellisesti? Esimerkiksi oman alasi ammattiliiton kautta. Luonnon-, ympäristö- ja metsätietelijöiden liitto Loimu ry edustaa kymmeniä erilaisia pääaineita. Meidän jäsenenämme pääset tutustumaan ihmisiin poikkitieteellisesti esimerkiksi työelämätapahtumiemme- ja koulutustemme kautta.  Jäsenillämme on lisäksi myös oma yhteinen LinkedIn-ryhmä. Yksi helppo keino tutustua poikkitieteellisesti on lähteä mukaan kampuksellasi toimivan Loimun opiskelijayhdistyksen toimintaan ja tapahtumiin. Jos et vielä ole Loimun opiskelijajäsen niin hopihopi liittymään ja osallistumaan erilaisiin poikkitieteellisiin tapahtumiimme! 

Kannustan kaikkia tänä vuonna tutustumaan ja verkostoitumaan yli pääaine- ja tiedekuntarajojen. ViikkiAreena-tapahtuma on tähän myös mitä parhain mahdollisuus. Nähdään Loimun ständillä ViikkiAreenassa!

Henri Forssten  

Kirjoittaja työskentelee Loimun opiskelijasektorilla ja on huomannut yhteiskuntatieteilijänä olevansa työelämässä ympäröitynä muun muassa lain, talouden, viestinnän ja luonnontieteen osaajilla.  

Advertisement