Viikistä ruoka-alan ammattilaiseksi

Olen Miia, 2015 Viikistä Elintarviketieteiden maisteriksi valmistunut ja nykyisin Fazerilla tutkijana työskentelevä ruoka-alan ammattilainen. Fazerille töihin päädyin aikanaan graduprojektini kautta. Tein graduni ruishapantaikinan fruktaanimetaboliasta ja projekti poiki minulle työpaikan Fazer Makeisten tuotekehityksessä sekä kauppoihin maailman ensimmäisen low-fodmap ruokavalioon soveltuvan ruisleivän.

Työskenneltyäni kolmisen vuotta keksi- ja suklaatuotteiden kuten Dominon, Fasupalan ja Dumlen tuotekehityksessä pääsin siirtymään tutkimuksen pariin. Ympyrä sulkeutui, kun palasin takaisin Fazer Groupin tutkimustiimiin eli tuttavallisemmin Fazer Labiin ja sain esihenkilökseni entisen graduohjaajani Jussi Loposen. Tällä hetkellä teen pidemmän tähtäimen tutkimusta ja kehitystä koko Fazer Groupille. Keskityn erityisesti uusiin, kestäviin ja kasvipohjaisiin raaka-aineisiin, ruokahävikin vähentämiseen sekä erilaisiin uusiin teknologioihin.

Aloittaessani graduprojektiani tutustuin fermentointiteknologioihin ruishapantaikinan valmistuksen kautta. Nykyisin olen saanut perehtyä hapantaikinoiden valmistuksen lisäksi esimerkiksi erilaisten kaurapohjaisten jogurtin tyyppisten tuotteiden valmistukseen fermentaation avulla. Olen myös päässyt tutustumaan Fazerin ja ilmasta ruokaa valmistavan Solar Foodsin yhteistyön kautta yksisoluproteiini soleiiniin sekä juuri julkistetun Fazerin ja VTT:n tutkimusyhteistyöhankkeen kautta soluviljellyn kaakaon saloihin. Fermentointiteknologioiden osaaminen on siis edelleen vahvasti läsnä työnkuvassani ja perinteisistä teknologioista on siirrytty lyhyessä ajassa huomattavasti futuristisempiin visioihin.

Tiimi, jossa työskentelen, Fazer Lab, on ehkä Pohjoismaiden siistein FoodTech-porukka. Tiimissämme työskentelee huippuruokatieteilijöitä lähes täydellisellä vapaudella innovoida tulevaisuuden ruokatuotteita ja -teknologioita. Fazer Labissa keskittymme vahvasti tulevaisuuden proteiineihin, kasviperäisiin herkkuihin ja ruokajätteen kierrättämiseen, mutta leikkikenttä on rajaton – pieni tutkimus siellä täällä ei ole koskaan haitaksi innovoinnissa. Työssäni parasta onkin ikuinen uuden oppiminen ja inspiroituminen siitä, miten joku niinkin tavallinen asia kuin ruoka voi olla niin siistiä!

Kirjoittaja on Viikkiläistaustainen Elintarviketieteiden maisteri, joka työskentelee nykyään Fazerilla.

Advertisement