Vuonna 2020 tuotettu Ständillä podcast by ViikkiAreena on nyt kuunneltavissa Spotifyssa. Lue alta jaksokuvaukset! Kuvausten alta voit myös kuunnella jaksot. Vuonna 2020 julkaistiin yhteensä 12 jaksoa.
Jakso 1. Loimu ja Agronomiliitto – Työelämäasiantuntijoiden johdatus podcastiin
ViikkiAreena 2020 tuottaa tänä vuonna fyysisen tapahtuman sijasta Ständillä – nimisen podcastin, sillä tätä podcastia kuunneltaessa olet ViikkiAreenan ständillä. Ständillä podcastin ensimmäisessä jaksossa esittelemme podcastin ja kerromme lisää podcast -tyyppisestä toteutuksesta.
Meillä on studiolla myös vieraana Agronomiliiton jäsenhankintapäällikkö Sini Kokkola ja Loimun järjestöasiantuntija Henri Annila. Henrillä on opiskelutaustaa maantieteistä ja Sinillä mm. ravitsemustieteistä, mutta molemmat ovat päätyneet liittotehtäviin. Jaksossa keskustelemme enemmän opinnoista ja urapoluista sekä saamme konkreettisia vinkkejä niihin liittyen. Hosteina toimivat Ia Ahl ja Valtter Vuori.
Tämän jakson jälkeen tiedät:
Kannattaako opiskelijan panostaa LinkedIn-profiiliin?
Millaisia kysymyksiä opiskelijoiden pitäisi kysyä yrityksiltä?
Keitä ovat Agronomiliitto ja Loimu?
Äänitys: Ia Ahl
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 2. ResQ Club, MakuBrewing, Härtelö: Elintarvikealan mahdollisuuksista liiketoimintaan
Miten ruokahävikkiongelma voidaan ratkaista? Miten olutta tehdään? Miksi Härtelön jäätelöpakkaus on vaaleanpunainen?
Ständillä podcastin toisessa jaksossa studioon saapuu joukko startuppien edustajia: ResQ Club:n Account Manager Konsta Kallio-Mannila, MakuBrewingin CEO Ville Makkonen sekä Härtelön Co-founder Kaisa Andersson.
Tässä startup -jaksossa keskustelemme elintarvikealasta, vastuullisuudesta sekä startup-yrittäjyydestä. Hosteina toimivat Karoliina Rautavirta, Anna Afanasyeva sekä Siiri Räisänen.
02.02 ResQ Club
18.25 MakuBrewing
35.36 Härtelö
Äänitys: Ia Ahl
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 3. Kesko & ETS: Asiakasdata päivittäistavarakaupassa ja elintarvikealalla
Millainen kuva Keskosta on muodostunut valmistuneen elintarviketieteilijän näkökulmasta? Ovatko opinnot antaneet riittävät valmiudet työelämään?
Mitä tekee ETS? Miksi jo opiskelijana on hyvä seurata oman alansa pinnalla olevia aiheita? Millaista roolia asiakasdata näyttelee päivittäistavarakaupan alalla?
Onko datan kerääminen vastuullista? Mitä opiskelijan tulisi aiheesta ainakin ymmärtää?
K-ryhmä on suuri työllistäjä ja sen alta löytyy hurja määrä eri nimikkeitä ja positioita. Keskosta työnantajana on kertomassa Vilma Oksa (ETM), jolla opinnot Viikissä ovat vielä tuoreessa muistissa!
Elintarviketieteiden seura on alan ammattilaisten järjestö ja Kehittyvä Elintarvike-lehden julkaisija. Järjestö tarjoaa myös monipuolisia palveluita niin työelämään ehtineille, kuin opiskelijoille.
ETS:n edustajana ääneen pääsee toiminnanjohtaja ja päätoimittaja Laura Hyvärinen (ETM), joka on kerryttänyt osaamista peräti kuudesta yliopistosta ympäri maailman. Lauraa voidaan hyvällä syyllä pitää elintarvikealan moniosaajana!
Asiakasdataa käsittelevä asiantuntijapaneeli ruotii asiakasdatan merkitystä ja käyttöä nyt ja tulevaisuudessa. Hostin johdolla pohditaan kuluttajien ja muiden sidosryhmien roolia datan käytön kontekstissa.
Päivittäistavarakaupan näkymän paneeliin tuo Toni Jarimo (TkT, Kesko – Director, Loyalty concept & communications) ja näkymiä elintarvikealalta laajemmin avaa ETS:n Laura Hyvärinen.
Hostina tällä kertaa Valtter Vuori.
02.50 Keskon yritysesittely
16.36 ETS-esittely
30.54 Paneelikeskustelu
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Promokuvat: Topias Saarenpää
Jakso 4. Sahateollisuus ry: vastuullisuuden mittaaminen ja todentaminen, sekä sahateollisuuden ympäristöohjelma
Sahateollisuus ry on sahateollisuuden etujärjestö, jonka tavoitteena on muun muassa vähähiilisen yhteiskunnan edistäminen ja rakentaminen. Yhdistys keskittyy vastuullisuuden ja kestävämmän toiminnan edistämiseen sahateollisuudessa, mutta myös muilla metsäteollisuuden osa-alueilla, kuten esimerkiksi metsien hoitoon. Sahateollisuus ry:llä on yli 30 jäsenyhtiötä, jonka kanssa he toimivat.
Metsäteollisuutta käsittelevässä jaksossa pohditaan vastuullisuuden mittaamista, todentamista ja haasteita. Keskustelemme niin kuluttajien ja tuottajien merkityksestä vastuullisissa valinnoissa kuin sahateollisuuden metsäympäristöohjelmasta ja sen sisällöstä. Hostina jaksossa Anni Lehkonen.
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 5. Tammilehdon Herneet: perheyrittämistä muuttuvassa suomalaisessa maataloudessa
Miten Tammilehdon Herneet yrityksen yrittäjäpariskunnasta tuli juuri maanviljelijöitä? Miksi herneestä tuli yrityksen päätuotannon suunta sekä miten suomalainen maatalous tulee muuttumaan tulevaisuudessa?
Tässä jaksossa tutustumme muun muassa maatalousyrittäjyyteen ja viljelijöiden arkeen, kun ständille pääsee Tammilehdon herneet yrityksen Janna ja Vesa Tammilehto. Keskustelemme siitä, miten Tammilehdon tilalla alkoi juuri herneen viljely, miten koronapandemia vaikutti kausityöhön sekä minkälaisen paineen alla suomalainen maanviljelijä joutuu työskentelemään.
Jakson hostina toimii Julia Pelin.
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 6. Aaltoes & Helsinki Think Company – opiskelijalähtöistä yrittäjyyttä
Mitä tekevät Aaltoes ja Helsinki Think Company, ja mitä mahdollisuuksia he tarjoavat opiskelijoille sekä kaikille muille toiminnasta kiinnostuneille? Kelpuutetaanko yhteisöihin mukaan muitakin kuin niitä, joilla on jo liikeidea kristallinkirkkaana mielessä?
Jaksossa tutustutaan kahden opiskelijavetoisen yrittäjyysyhteisön toimintaan, oikaistaan yleisiä harhaluuloja ja stereotypioita pilke silmäkulmassa, ja avataan perusteellisesti molempien yhteisöjen tarjoamia monipuolisia palveluita ja mahdollisuuksia.
Ja ei, mukaan liittyäksesi sinulla ei tarvitse olla valmista liikeideaa. Eikä kauppatieteiden tutkintoa. Eikä edes aikomusta ryhtyä yrittäjäksi! Aaltoesin Niko Laukkanen ja Helsinki Think Companyn Venla Parkkila kertovat, miksi yrittäjähenkisyys on kullanarvoinen piirre alalla kuin alalla.
Jakson hostina toimii Anna Afanasyeva.
Äänitys: Niko Laukkanen
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 7. Metsä Group vastuullisena metsien käyttäjänä
Metsä Group eli toisin tunnettu myös Metsäliitto Osuuskuntana, on Suomessa yksi merkittävimmistä metsäalan toimijoista, joka toimii myös laajasti kansainvälisillä markkinoilla.
Tässä jaksossa haastattelemme Kalle Ikosta ja Katja Männistö-Partalaa, jotka molemmat ovat töissä Metsällä, mutta eri liiketoiminnoissa.
Metsäalan jaksossa käsitellään Metsä Group yritystä metsien vastuullisena käyttäjänä ja työnantajana. Keskustelemme niin uramahdollisuuksista metsäalan parissa kuin yritysten vastuullisuudesta ja sen merkityksestä metsäteollisuudessa. Pohdimme myös vähän metsäalan haasteita ja mahdollisuuksia tällä hetkellä.
Jakson hostina toimii Anni Lehkonen.
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 8. Valion tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä – Miten, kertoo tuuli Tuuli Hakala
Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista. Valio tähtää vuoteen 2035 mennessä hiilineutraaliin maitoketjuun. Tässä jaksossa ständille nousee Tuuli Hakala, joka työskentelee Valion Hiilineutraali maitoketju -tiimissä. Tuuli pääsee vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin…
Missä kasvihuonekaasupäästöt syntyvät maitoketjussa? Miten niitä mitataan ja miten niitä voidaan vähentää? Miten maitotilallisia kannustetaan toimimaan hiilineutraaliuden puolesta? Ja mitä hän tuumaa kiivaasta keskustelusta, jota käydään karjantuotannon kasvihuonekaasupäästöistä.
Tuuli Hakala on Viikistä valmistunut kotieläintieteen maisteri. Jaksossa hän jakaa myös oman kiinnostavan uratarinansa ja antaa mahtavia vinkkejä työnhakuun!
Jakson hostina toimii Siiri Räisänen
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 9. ProAgria ja Hirvilammen luomutila Vastuullinen ruokaketju tulevaisuuden työnantajana
Maatalouden rakennemuutos on voimakasta ja ruokaketjun jokaisella osa-alueella tarvitaan rautaisia ammattilaisia, jatkossakin. Ruuan jäljitettävyys ja vastuullisuus ovat ruoka-alan kuumimpia trendejä, miten kotimainen tuotanto pystyy kysyntään vastaamaan? Tällä kertaa Ständille aiheesta keskustelemaan ponnahtaa Inkeri Hennola ProAgrialta sekä Susanna Valtonen Hirvilammen luomutilalta.
ProAgria on suomalainen valtakunnallinen maatalousalan asiantuntija- ja kehittämisorganisaatio, joka on monen Viikistä valmistuneen työpaikka. Hirvilammen luomu on Hämeenlinnassa sijaitseva luomuemolehmätila, jonka arkea pääsee seuraamaan sosiaalisen median eri kanavissa.
Mihin kurssivalintoihin työelämään siirtyneet panostaisivat nyt, voiko ViikkiAreenan kautta työllistyä ja millaisia muutoksia maatalouden rakennemuutos aiheuttaa työllistymiseen? Vastaus esimerkiksi näihin sekä moniin muihin työelämää ja opintoja koskeviin kysymyksiin löytyy jakson aikana.
Jakson hostina toimii Juho Hannuksela
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 10: Luken tutkija ilmastokysymysten parissa
Tässä jaksossa keskustellaan muun muassa tutkijan työstä ja Lukesta työpaikkana, kun vieraaksemme Ständille saapuu Luonnonvarakeskuksen eli tuttavallisemmin Luken tutkija Jaana Sorvali. Hän tutkii työkseen maatalouden ilmastokysymyksiä sekä ilmastotoimien sosiaalista hyväksyttävyyttä, joten myös nämä teemat ja tutkimuksen rahoitus nousevat esiin tämän jakson aikana. Selvinnee myös onko Lukelle mahdollisesti tulossa kesätöitä hakuun tänä vuonna..
Tämän jakson jälkeen tiedät:
Millaista on tutkijan työ?
Mitä tutkijan työstä haaveilevan on hyvä tietää?
Entä millainen työpaikka mahtaa olla Luke?
Hostina jaksossa toimii Lilli Tikkanen.
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 11: Pakkausalan ammattilaiset ratkomassa Case: välipalapatukka
Elintarvikepakkausaiheisessa jaksossa käydään läpi pakkauksen rooli – kyse ei ole vain tuotteen suojasta vaan nyt puhutaan relevantista myynnin ja markkinoinnin välineestä. Jaksossa Package Testing & Researchin toimitusjohtaja Virpi Korhonen, DesignCompanyn toimitusjohtaja Outi Oravainen sekä Ruokakonsultti yrityksen toimitusjohtaja Kiia Heinonen ratkovat pk-yrityksen ongelmallista lanseerausta – miksi heidän terveellinen, maistuva välipalapatukka ei myy? Tapaus on kuvitteellinen mutta arkipäivää pakkausalan asiantuntijoille.
Tämän jakson jälkeen tiedät:
Mikä on pakkauksen merkitys myynnin työkaluna?
Miten pakkauksia suunnitellaan?
Miksi pakkaustutkimus on tärkeää?
Jakson hostina toimii Ia Ahl.
Äänitys: Ia Ahl
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl
Jakso 12: Oman osaamisen myyminen: Refedo & Helsinki Think Company
Tässä jaksossa puimme, millä tavalla omaa osaamista myydään niin yrittäjän kuin myös opiskelijan näkökulmasta. Miten sanoittaa oma tai yrityksen osaaminen ja toisaalta minkälaisia asioita esimerkiksi työnantaja odottaa työnhakijalta.
Startup Saunan lauteille ovat istuneet video- ja sisältömarkkinointitoimisto Refedon perustajajäsenet Iiro Aitola ja Jaakko Järvi sekä Helsinki Think Companyn puheenjohtaja Sofia Leinonen.
Tämän jakson jälkeen tiedät:
Millä yksittäinen hakemus erottuu joukosta?
Millaisia yhtymäkohtia yrityksen myynnissä ja opiskelijan osaamisen myymisessä on?
Mikä on parasta yrittäjyydessä?
Jakson hostina toimii Jaakko Jämsä sekä Sofia Leinonen (ThinkCo).
Äänitys: Valtter Vuori
Editointi: Alina Anttila
Intromusiikin sävellys: Karoliina Rautavirta
Intromusiikin sovitus: Daniela Ahl